Wednesday, December 31, 2008

HAPPY NEW YEAR 2009

semoga menjadi tahun yang lebih berjaya dengan kehendaknya... 

Monday, December 22, 2008

cuti di langkawi....






salam.. lepas ni aku akan cerita macam mana korang nak cuti kat langkawi. macam mana  nak cari hotel murah, lokasi mengikut tujuan cuti.. nak shoping ke, nak duk tepi pantai ke or anything as your plan. Aku akan beritahu rahsia nak bercuti dengan harga murah... hehehe. aku akan bagi macammana nak memaksimum aktiviti bila dah mai ke langkawi.. kiranya nanti korang boleh budget dan tau apa nak buat kat pulau langkawi ni nanti. dalam gambo tu ada pulau dayang bunting(cuba tengok betul2), Cable car, Pulau payar, My favourite day cruise... pergh.. mahal sikit tapi rasanya kalu kita plan bebetul2 boleh dapat murah jugak.. bukan senang nak naik yatch ni. asyik beli gamat jer.. sesekali enjoy apa salah nyer... 

Friday, December 19, 2008

Chef Din Rambo

Woit bila nak balik dari kampung? Blog Apa Cerita? bila nak update...
boring la kalau patner aku ni tak da. dia balik kampung, katanya kenduri banyak.. tapi aku rasa dia balik nak istihar sesuatu kat family dia.. mengikut khabar angin isteri dia sakit teruk di percayai terkena buatan orang.. bila pi check didapati ada ketulan di perut.. dia takut jadi macam sedara dia yang ada terkena penyakit macam tu. tapi dari analisis doktor didapati ketulan yang berlaku bukan berpunca dari makanan yang kotor atau pertumbuh ostopiroris simbosisnis... dipercayai ketulan itu berlaku akibat sikap rakus chef roti yang memasuk kan yis untuk menaik kan tepung dalam kadar yang banyak..... kan dah mengandung.. moga dimurahkan rezeki.. anak dia yang last baru nak belajar meniarap..hahahah
produktiviti yang berkualiti... 

Tuesday, December 16, 2008

Resepi Istimewa

kalau korang nak layan resepi yang canggih boleh melawat http://chefdinrambo.blogspot.com banyak resepi masakan terutamanya pastry ( orang melayu cakap macam mamak jual roti) jangan marah chef!!!!    layan.....

Bahan A
250gm      gula
100ml       air
50ml         lemon jus

Bahan B
1 liter        susu segar
5 drop       vanilla essence

Bahan C
10biji         telor
200gm      gula

Cara membuat
Panaskan bahan A sehingga sehingga bertukar warna. Masukannya ke dalam bekas, biarkan ia membeku. Didihkan bahan B, manakala bahan C di pukul sehingga sedikit kembang.
Campurkan bahan C kedalam bahan B yang sudah mendidih. Dan kacau sehingga bercampur, dan sebati.
Masukkan bahan tadi ke dalam bekas bahan A. Gunakan sistem double boiler, masukkan ke dalam oven selama 40 minit (180 C).
Sesuai sebagai pencuci mulut selepas makan malam, atau minum petang.

Wednesday, December 10, 2008

penantian satu penyeksaan




apa la nak jadi ngan projek aku ni.. ari tu projektor melepas, pastu gang kementerian penerangan (cik anita bebeh) cancel last minute boleh.... aku dah bayar semua pakej.. duit aku tu entah bila boleh dapat, and satu lagi ni kena tunggu copy geran tanah dari tuan tanah untuk MARA tak dapat2 lagi.. ishk ni yang nak tersentap jiwa raga ni... Tak pe la nak buat macammana harta benda orang betul tak? Sabor je lah. Ari ni aku buat projek lain dulu.. hari ni aku nak pi ambik gang hijjaz kat jeti.. pastu bawa mai jawla cafe untuk lawatan.. aku ingat opening nanti suruh diaorang buat show lah.. hahahaha... mesti grand giler.. bos besar ari ni dressing ayu.. pasai gang nasyid nak mai.. kalau siti nurhaliza mai, mau dia pakai baju berkilat2 siap dengan lampu2 sekali..

Sunday, December 7, 2008

TEH TARIK JAWLA

salam... ari ni aku kecewa la sikit pasal dapat berita kawan aku dah pi jual projektor kat orang lain pulak sebab aku nak bayar sikit2 and dia orang bayar cash... alamak apada tapi tak pe. Aku mesti kuat semangat untuk cari lain, mungkin ada hikmah di sebaliknya. ari ni aku buat teh tarik versi sempoy tapi rasanya kat luar orang panggil teh dangdut pasal teh ni dia ada goyang....kalau nak try mai la Lepak@Jawla Cafe. Kali ni saya jemput seorang chef dari sebuah hotel 5 star di Langkawi untuk merasai teh tarik jawla ni... Layannnnnnn.........

video

Thursday, December 4, 2008

Bermula sejarah Lepak@Jawla Cafe

ari ni aku pi beli barang untuk kedai dengan bos besar.... insyaallah 2 3 ari lagi boleh on kut. projektor dah huloq duit tapi tak sampai lagi.. astro pun tak register lagi... banyak kerja lagi nampaknya. ari ni aku jalan pi kuah cari barang, nampak kengkawan banyak duk bawa arab. azhar pun pi tour jugak.. guest aku mr abu ibrahim dari mana ntah ler. dah 3 bulan tak bawa arab ni. jelous tu aku tengok, income mesti berlambak punya..rezeki diaorang. korang mesti nak tau maksud JAWLA.. jawla tu dalam bahasa omputeh dipanggil tour, bahasa melayu plak orang panggil jalan2 or ronda2. aku kan buat kerja tu dulu dan masih buat lagi cuma tak kesempatan jer. Jadi bila aku nak register nama company, aku buh macam2 nama tapi Jawla adalah yang terakhir. punya banyak nama, Jawla tu jugak yang lekat. gitu ler ceritanya ngan JAWLA ENTERPRISE.
So nantikanlah soft opening cafe Lepak@Jawla Cafe.......